Geschikt voor agility?

 Algemeen

Agility is een inspannende sport, voor handler en hond.

Daarom hebben we hierna een aantal punten opgenomen waaraan je moet denken, voordat je begint met agility. Welke hondenrassen zijn geschikt voor agility en welke minder. Is de leeftijd van je hond van belang? De gezondheid van hond en handler speelt uiteraard ook een rol.

Bij KC Delft houden we niet van verboden en regeltjes. Zie de punten dan ook als leidraad. Wel houden wij ons het recht voor om in voorkomende gevallen een combinatie hond/handler uit te sluiten van de agility cursussen. Daarbij wordt ieder geval op zichzelf beoordeeld. Er zal altijd door meerdere instructeurs naar de combinatie worden gekeken. En er vindt uiteraard overleg met de handler plaats om hem/haar te overtuigen dat er beter naar een andere bezigheid binnen het brede aanbod van de KC kan worden gezocht.

 

Eigenschappen en vaardigheden die een hond geschikt(er) maken voor agility

  • Belangrijkste is dat de hond gezond is. Agility is een inspannende sport en de kans op blessures moet zo klein mogelijk worden gehouden. Aan te raden is de dierenarts op de hoogte te stellen van het voornemen om aan agility te gaan doen. Belangrijke punten zijn: de heupen van de hond (HD/ED foto‘s), ogen, hart, longen, gewrichten etc. Net als bij sportende mensen is een jaarlijkse controle heel verstandig.
  • Rashonden of kruisingen maakt niet uit. Voor sommige rassen (Border Collies, Belgische Herders en Shelties) worden afzonderlijke wedstrijden georganiseerd,
  • In het agility parcours loopt de hond los. Gehoorzaamheid is dus belangrijk. Voordat aan een agility cursus mag worden meegedaan, moet de hond minimaal de basiscursus 1 hebben gehaald.

Onaangelijnd blijven zitten, liggen of staan is voor agility belangrijk.

Ook het snel en vrolijk terugkomen bij de baas is een belangrijke eigenschap.

  • Honden die goed kunnen spelen met hun baas zijn vaak goed te stimuleren om de agility oefeningen uit te voeren. Zij ervaren dat immers ook als spel.
  • Een bal, een flostouw of een speeltje etc. zijn attributen waarmee je de hond kunt stimuleren de oefeningen goed uit te voeren. Voor de hond zijn dat prima beloningen.
  • In het algemeen geldt dat honden die actief zijn, een goede band met hun baas hebben en graag samen met hem/haar willen werken, heel geschikt zijn voor agility.

 

Vanaf welke leeftijd kan agility worden beoefend?

  • Vanaf 12 maanden kan bij KC Delft worden begonnen met een beginnerscursus. Maar dan is het skelet van de hond nog niet volledig volgroeid (kleine rassen zijn uitgegroeid met ongeveer 18 maanden, grote rassen rond de 24 maanden). Het is dus belangrijk om jonge honden niet te zwaar te belasten. Ga dus niet te lang door met de oefeningen en hou het vooral leuk!

Wat is voor de baas van belang?

  • Niet alleen voor de hond is agility een inspannende sport. Ook van de baas wordt het nodige gevraagd. Hij/zij moet het parcours samen met de hond afleggen. Bij een snelle hond komt daar nog al eens een sprintje bij kijken.
  • Het opbouwen en afbreken van een parcours wordt door de cursisten zelf gedaan. Kun je bepaalde dingen daarbij niet doen, zorg dan wel dat je medecursisten daarvan op de hoogte zijn. Sommige onderdelen van de hindernissen zijn behoorlijk zwaar.

 

Kan elke hond aan agility deelnemen?

In beginsel kan elke hond deelnemen aan agility. Sommige honden zijn door hun gesteldheid en of hun bouw echter minder geschikt. Waar moet je dan zoals aan denken?

  • Honden met overgewicht of een slechte conditie kunnen beter eerst afvallen of hun conditie verbeteren voordat ze met agility beginnen.
  • Hele grote honden zijn door hun bouw minder geschikt. Dit soort honden zijn gefokt voor andere doelen en ze lopen meer risico op blessures dan kleinere honden.
  • Honden met gezondheidsrisico, zoals honden met lange rug of korte snuit kunnen minder geschikt zijn. Zij lopen veel grotere risico’s op blessures. Bij dit soort honden zal telkens heel goed moeten worden gekeken of ze de oefeningen nog wel aan kunnen.
  • Oudere honden kunnen vaak minder goed meekomen. Belast ze dus niet te veel.
  • Honden die los van de lijn niet onder controle staan kunnen naast de agility deelnemen aan door de KC Delft georganiseerde gehoorzaamheidscursussen. Dat verhoogt het plezier in de agility zowel voor de hond als de handler en ook voor de medecursisten. 
  • Honden die agressief reageren op mensen en/of andere honden kunnen beter voorafgaand aan de agility, cursussen volgen om dit soort gedrag af te leren.

Als je hond in een van deze categorieën valt, bedenk dan goed of het voor jou en je hond aantrekkelijk is om (al) aan agility te gaan deelnemen.

 

Voor vragen over de agility cursussen, wedstrijden of gewoon om eens te komen kijken bij een training kun je contact opnemen met de agility commissie ytiliga.[antispam].@kc-delft.nl