Tips & huisregels
Verzekering
Wordt jouw hond gedekt door je WA-verzekering? Als je dit niet weet, kun je dit in je polis controleren of navragen bij je verzekeringsmaatschappij. Ook een goed opgevoede hond kan de nodige schade veroorzaken, bijvoorbeeld door voor een auto te lopen die uitwijkt en allerhande schade oploopt en veroorzaakt.
Kleding
Behalve de puppycursussen vinden de meeste lessen met de honden volledig buiten plaats, weer of geen weer. Lessen worden alleen afgezegd of afgebroken bij (ernstige) ijzel en aanhoudend onweer. Er wordt op gras lesgegeven. In beide gevallen kunnen jij en je hond modderig en nat worden.
Hou daarmee rekening met je kleding en schoeisel.
- Schoeisel: lekker en stevig zittend, je mag niet te gemakkelijk uitglijden, zwikken of je evenwicht verliezen (trekkende hond).
Vooral bij kleine pups of hondjes: niet te grote en te zware schoenen dragen.
- Kleding: lekker zittend en op het weer afgestemd, warm en waterdicht genoeg, bestand tegen overenthousiaste hondenpoten. Geen lange jassen, waarvan de panden tegen de hond aan kunnen waaien als hij naast je loopt.
- Geen paraplu’s: je hebt je handen al vol met de riem, lekkers en een speeltje.
- Handdoek bij regenweer voor na de les, om te voorkomen dat je hond kou vat.
Riemen e.d.
Tenzij je instructeur anders aangeeft, hou je jouw hond op het clubterrein altijd aangelijnd.
Verder dient de riem uitsluitend om je hond bij je te houden, om te voorkomen dat hij andere honden stoort en dat hij elders leuke beloningen kan halen.
De riem is er nìet om de hond naar je toe of in positie te sleuren. Je leert de hond tijdens de cursus zelf zijn aandacht bij jou te (willen!) houden.
Als materiaal wordt om te beginnen gebruikt:
- Riem: een eenvoudige leren of evt. niet-snijdende stoffen riem, met een lengte van 1,20-1,50 meter.
- Halsband: een goed passende eenvoudige halsband zonder correctiemechanisme, van leer of stof nylon.
- Overig: als de hond hem al draagt en nodig heeft tijdens de cursus, is een hondenhalster ook toegestaan.
Beloningen
Tijdens de les wordt zeer veel gebruik gemaakt van beloning, voornamelijk in de vorm van lekkers, maar ook van spelen. Zorg dus dat je lekkertjes bij je hebt en een speeltje. Bovendien moet je snel bij de beloningen kunnen. Doe deze dus niet onderin een strakzittende spijkerbroek- of jaszak. Hebt je geen jas met ruime zakken, dan kun je overwegen een buideltasje te gebruiken voor het lekkers en de speeltjes.
- Jas met ruime zakken en/of buideltasje.
- Lekkers: Veel kleine, overheerlijke lekkernijen ter grootte van een kattenbrokje.
- Speeltje: liefst iets dat je helemaal in je hand kan houden zodat de hond er niet bij kan als je dat niet wil, en waarvan je tijdens het spelen het andere einde kunt vasthouden als de hond het vastheeft. Bijvoorbeeld een sok met knoop, een flostouw of een bal aan een koord.
Huisregels
Op onze club gelden een aantal regels, deels bedoeld ter bescherming van onszelf en de hond, deels ter bevordering van een prettige sfeer en om van elkaar te weten waar we aan toe zijn.
- Laat bij aanvang van de cursus het dierenpaspoort, uiteraard met daarin een geldige inenting of titerbepaling, zien aan je instructeur.
- Ben je verhinderd? Geef dit dan zo vroeg mogelijk door aan je instructeur, zodat deze bij de lesvoorbereiding rekening kan houden met het aantal cursisten.
- Als je hond ziek is, kun je wel zelf komen om te kijken waaraan je voor de week erna met de hond kunt werken als deze is hersteld.
- Een loopse teef is gewoon welkom op de club en tijdens de cursus. Meldt het wel even vantevoren aan je instructeur.
- Tijdens de les wordt niet gerookt. Ook de kantine is rookvrij.
- Het schoppen, slaan of anderszins mishandelen van de hond is absoluut verboden. Bij dit gedrag zul je onmiddellijk worden verzocht het terrein te verlaten.
Thuis trainen noodzakelijk
Door thuis iedere dag te trainen in veel korte sessies van 1-5 minuten, zorg je ervoor dat de cursus voor jullie samen een succes wordt. Een eenmaal opgelopen achterstand is heel moeilijk in te halen! Trainen hoeft beslist niet veel extra tijd te kosten. Denk bijvoorbeeld aan trainen tijdens dagelijkse loze momenten:
- terwijl je koffie zet,
- tijdens de reclame op televisie,
- terwijl je de computer opstart,
- terwijl je eten kookt,
- op verschillende momenten tijdens de wandeling met je hond.