KC Delft ontvangt Koninklijke Erepenning

Geplaatst op 19-09-2019  -  Categorie: Algemeen

Door: Celine Haring

uitreiking-erepenning

De Delftse Burgemeester Marja van Bijsterveldt overhandigt Mariska Haring, voorzitter van de KC Delft, de Koninklijke Erepenning

DELFT – De Kynologenclub Delft e.o., een vereniging voor hondenliefhebbers, vierde afgelopen zaterdag hun honderdjarig bestaan. Op het jubileumfeest ontving de vereniging een Koninklijke Erepenning. Burgemeester van Bijsterveldt was aanwezig om deze onderscheiding over te dragen. “Ik zie de erepenning als een eerbetoon aan alle vrijwilligers, die zich elke dag inzetten voor onze vereniging”, vertelt voorzitter Mariska Haring trots.

 

De Koninklijke Erepenning wordt uit naam van Koning Willem-Alexander uitgereikt. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere diensten van een (sport)vereniging, stichting of instelling.
Volgens de Delftse burgemeester is deze onderscheiding meer dan terecht. “De omgang tussen mens en dier is van maatschappelijk belang. De diepe vriendschap, of soms zelfs liefde, tussen hond en baas brengt steun. Dat geldt niet alleen voor de hondenliefhebber. Denk aan ouderen in een verzorgingstehuis, onhandelbare kinderen of mensen met een beperking. Kijk eens naar het therapeutisch effect dat het aaien van een hond kan brengen.”

 

Gerund door vrijwilligers

De hondenvereniging wordt sinds 19 augustus 1919 enkel gerund door vrijwilligers. “Dat vind ik zeker in deze tijd heel bijzonder,” zegt Mariska Haring. “Tegenwoordig hebben veel mensen het druk. Ze zijn mantelzorger, hebben werk, een gezin, en doe er dan nog maar eens vrijwilligerswerk bij. Dat kost je veel tijd in een week.” Zelf is Mariska Haring 29 jaar geleden lid geworden van de club. Eerst als lid, later als vrijwilliger, instructeur en voorzitter. “Ik beleef heel veel plezier en ontspanning aan het trainen van mijn honden. Die passie wil ik graag overbrengen op andere mensen. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar iets wat je met je hart doet, kan alleen maar leuk zijn.”

Naast de Koninklijke Erepenning heeft de KC Delft e.o. ook een legpenning, oorkonde en bronzen beeldje ontvangen van de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland, de overkoepelende organisatie van kynologen verengingen in Nederland.

In de Delftse post is dit artikel overgenomen.

delftse-post-jubileum