The Bucket Game – oftewel het emmertjesspel

 

Het emmertjesspel (Bucket game) is bedacht door Chirag Patel, een trainer die veel nadruk legt op het mogelijk maken van vrijwillige medewerking bij honden voor zaken als borstelen, nagels knippen, oren schoonmaken en nog veel meer.

Door middel van dit spelletje geef je je hond de keus om mee te werken, of dit te weigeren. Dat gaat echt een flinke stap verder dan: je doet dit nu en als je braaf bent, krijg je tussendoor of zelf pas aan het einde iets lekkers. De hond kan met dit spelletje leren aangeven dat hij klaar is om te starten, wanneer hij graag even pauze wil, wanneer hij wil stoppen en wanneer wij het even rustiger aan moeten doen.

Bij honden gebeuren deze handelingen meestal door middel van dwang. In de dierentuin kunnen ze bij een leeuw de tanden poetsen, bij een olifant de voeten bijvijlen, bij een walrus bloed afnemen, allemaal met vrijwillige medewerking van het dier. En dat kunnen we onze honden ook leren!

 

Wat heb je ervoor nodig?

 • Een emmertje, beker of kom, liefst iets dat niet te snel omvalt
 • Superlekkere beloningen
 • Een favoriet matje, kleedje of andere ‘veilige’ plek
 • Toegang tot water
 • En oh ja, een hond

 

Hoe pak je het aan?

We beginnen met de basis, die we stapje voor stapje aanleren. Als je hond al iets dergelijks al kan, doorloop je de stapjes misschien binnen 1 of 2 sessies. Als het hele principe van zelfbeheersing voor hem onbekend is, doe je hier zeker meer spelsessies over. Speel dit spelletje steeds maximaal 5 minuten. TIP: gebruik de timer op je telefoon.

Als je clickertraining kent en de clicker gebruikt, zal het sneller gaan. Je klikt dan altijd terwijl de hond naar het emmertje kijkt, waarna je beloont.

 

De basis: zelfbeheersing en kijken naar het emmertje

 1. Doe wat lekkers in het emmertje en hou het emmertje vast, zo’n 20-50 cm van de hond.
 2. Beloon met het lekkers uit het emmertje voor kijken naar het emmertje, maar van dat afstandje van 20-50 cm.
 3. Beloon iedere blik naar het emmertje.
 4. Beloon snel achter elkaar, zodat je hond geen reden heeft om naar het emmertje te willen.
 5. Als je hond naar het emmertje kijkt EN netjes afstand houdt, zet je het bakje op een stoel of op de grond, en beloon je hond weer iedere keer dat hij ernaar kijkt zonder te benaderen.
 6. De houding van je hond maakt niet uit, hij mag zitten, liggen of staan. Je beloont iedere blik naar het emmertje.
 7. Ga nu belonen voor iets langer naar het emmertje kijken. Dus 1 tel in plaats van een flits, 2 tellen, 3 tellen, en zo steeds ietsje langer. Ga niet te snel, dan breng je je hond in verwarring.
  Het gaat om kijken naar het emmertje, zonder neiging tot zelfbediening.

 

Waaraan wil je werken?

Om het voor onszelf als een spelletje te blijven zien, is het handig om voor dit eerste gedrag iets te kiezen dat we niet heel belangrijk vinden.

Als wij iets belangrijk vinden, hebben wij als baasje vaak de neiging hebben om toch weer druk op de hond te gaan leggen. Maar dit moet een spelletje blijven – ook straks als het wel om iets belangrijks gaat. Dan is het makkelijker als we het eerst al eens met iets anders hebben geoefend.

Ik leg het uit aan de hand van ‘een pootje van de hond optillen’.

Zorg voor dezelfde opzet als bij stap 1:

 • Het inmiddels bekende emmertje of bakje.
 • Lekkere beloningen
 • Een favoriet veilig eigen plekje en water in de buurt.

 

Aan de slag!

 1. Zet alles neer zoals je eerder ook hebt gespeeld.
 2. Beloon je hond voor kijken naar het bakje.
 3. Je hond mag zitten, liggen, staan.
 4. Steek je andere hand, waarmee je niet beloont, een beetje uit naar je hond. Kijkt je hond nog naar het bakje? Beloon!
 5. Kijkt je hond weg van het bakje, bijvoorbeeld naar je hand, trek je je hand terug. Je beloont niet. Als hij weer naar het bakje kijkt, ga je weer met je hand naar hem toe, maar rustiger bewegend en minder ver. Kijkt hij nog naar het bakje? Beloon!
 6. Speel hiermee. Ga nog niet perse richting zijn poot, maar probeer samen uit. Met welke handbewegingen blijft je hond nog steeds naar zijn wonderemmertje blijft kijken?
 7. Misschien moet je af en toe een paar stapjes terug doen, zodat je hond weer weet: oh ja, kijken naar het bakje levert lekkers op.
  Dan ben je even te snel gegaan. Let echt op het wel of niet naar het bakje kijken, en beloon het kijken vaak genoeg!
 8. Als je hond tijdens je handbewegingen consequent naar het bakje blijft kijken, raak je zijn poot aan. Blijft hij naar het bakje kijken? Geweldig, beloon! Kijkt hij weg van het bakje, maak je het de volgende keer weer iets makkelijker.
 9. Werk er op deze manier langzaam naartoe dat je zijn poot mag aanraken, je hand eromheen met doen, zijn poot mag vastpakken (niet optillen, alleen op de plaats vastpakken), zijn poot langer mag vastpakken, zijn poot mag kriebelen, met zijn tenen mag spelen, eerst kort, dan uitgebreider… zolang hij naar zijn emmertje kijkt, blijf je hem steeds belonen. Kijkt hij weg? Trek je hand weer terug. Kijkt hij naar de emmer? Dan geeft hij je toestemming om het spelletje weer te gaan spelen.

 

Samenvatting spelregels

Dit spelletje werkt alleen als je ook echt op je hond reageert. Kijkt hij naar het emmertje? Dan mag je iets doen. Kijkt hij weg? Stop direct en trek je hand terug.

Op deze manier heb je communicatie met je hond, in twee richtingen.

 • Door naar het emmertje te kijken en te blijven kijken, geeft je hond je toestemming om je handeling te doen.
  Daarvoor beloon je hem zeer geregeld met lekkers uit het emmertje.
 • Door weg te kijken, geeft hij aan dat je te ver of te snel wilt.
  Geen probleem! Alleen krijgt hij dan niets lekkers.

Dit spelletje kun je natuurlijk met allerlei handelingen spelen: tandjes kijken en zelfs poetsen, oortjes inspecteren, borstelen, wond verzorgen, oogdruppels indoen, nagels knippen en nog veel meer.

Voorkom zelfbediening

- Beloon snel genoeg achter elkaar.
- Bedek het bakje met je hand.
- Zet je hond zo vast dat hij nèt niet bij het bakje kan.


Oefen tot je hond uit zichzelf afstand houdt en je geen riem nodig hebt of het bakje hoeft weg te pakken. Dan pas kun je het een stapje moeilijker maken.

Zeg geen nee, uh! of foei. En niet mopperen als het je hond toch lukt om in de emmer te duiken. Dan had je zelf sneller en handiger moeten zijn 😉. Zorg dat hem dat niet opnieuw lukt met nadruk op punt 1 hierboven.

Bedenk: dit is een spelletje!!!

Eigen keuze van de hond

Je hond mag gewoon om zich heen kijken of zelfs op het matje gaan liggen, of wat gaan drinken.

Roep je hond niet, rammel niet met het bakje of wat dan ook. Als jij goed lekkers hebt en snel genoeg beloont dat hij niet gefrustreerd of ontmoedigd raakt, komt je hond graag bij je terug om verder te ‘spelen’.

Bedenk, het gaat er juist om dat je hond er zelf voor kiest om mee te spelen!

Links met meer informatie en filmpjes:

Engels: https://factacademyprofessionals.teachable.com/courses/fact-academy-for-rescues/lectures/4100991

Duits en daaronder Engels: https://www.training4paws.de/the-bucket-game